Make your own free website on Tripod.com
LINKS
ARCHIVE
« November 2003 »
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
You are not logged in. Log in
Wednesday, 12 November 2003
Jan-Peter kan er niet om lachen


22-09-2003 - Jan-Peter Balkende maakt zich klaar om te poepen,
maar lijkt te zijn vergeten dat hij zijn broek nog aan heeft.


Als een kind zo blij kwam mr. dr. J.P. Balkenende binnenwaggelen. Hij had net z'n persconferentie gehad en het was goed gegaan. "Nou Max", zei hij, "ik heb het Nederlandse volk en dan met name dat in Hilversum eens goed de waarheid vertelt! Geen satire onder Balkenende II, dat is duidelijk."
"Goed zo, Jan-Peter", zei ik en gaf de premier een klopje op zijn schouder.
"Auw", zei Balkenende. En vrijwel tegelijkertijd liet hij een scheet die klonk als een kerende rondvaartboort. "Oei, ik geloof dat ik even naar de wc moet. Dat is duidelijk." Hij rende weg.

"Maaahaaax", klonk het even later, "poep gedaan!" Ik liep naar de wc toe. Jan-Peter had de deur open laten staan. De gang had zich gevuld met een lucht die niet meer geroken was sinds de inzittenden van Hitlers Bunker in mei '45 wekenlang niets anders te eten hadden gekregen dan witte bonen in tomatensaus. Ik moest kokhalzen en moeite doen mijn maaginhoud binnen te houden. Met de adem ingehouden stapte ik het presidenti?le toilet binnen. Ik rolde het wc-papier af, haalde er een stuk ter grootte van vijf velletjes vanaf en draaide het papier om mijn hand tot het de juiste dikte en oppervlakte had. Terwijl ik langzaam bukte, keek ik naar links. Daar hing een kalender met de aquarellen van Rita Lubbers. Een herfstig tafereeltje van een paard dat op een weiland voor een bos stond. In het wolkendek meende ik het gelaat van Ruud te herkennen. Hevig deed ik mijn best aan madeliefjes en viooltjes en naakte dansende meisjes rond een lindeboom te denken, terwijl ik noodgedwongen dichterbij kwam, ook met mijn neus. Lichtbruin, tegen het gele aan, zo zag de inhoud van de pot eruit. Bibberend bracht ik het wc-papiertje naar Jan-Peters aars. Voorzichtig veegde ik er langs. En flatsj, het was zo smeu?g dat mijn hand uitschoot. Een bruingele veeg smeerde zich uit over Jan-Peters onderrug en vermengde zich met een nog rauwe brandwond die hij tijdens zijn vorige bezoek aan de koningin had opgelopen. En toen kotste ik er nog eens overheen. Want, mijn God, die stank! Het zuur en de stront beten zich in de wonde. "Aaah", schreeuwde Jan-Peter. "Max, wat doe je nu?" Waarna onze minister-president zich realiseerde hoeveel pijn hij had en op hartverscheurende wijze begon te huilen.

Onlangs ben ik met mijn fiets gevallen. Ik kwam op mijn kin terecht. Als ik vijf was geweest, zo bedacht ik mij, dan was ik gaan huilen. Volwassen mensen huilen niet meer om lichamelijk pijn. Dat is iets voor kinderen. En voor Jan-Peter Balkenendw. Daarom wil hij dat de satire stopt in Nederland. Hij wil het respect van onze koningin Beatrix terugwinnen dat hij verloren heeft na de bekende flaters rond het Mabel- en Margarita-feest. Achter de schermen heeft onze koningin der Nederlanden namelijk nogal losse handjes. En telkens MP JP een fout begaat, krijgt hij van majesteit een klap voor z'n kanis die er niet om liegt. Het begon met een corrigerende tik op de hand. Maar nadat JP publiekelijk had gezegd dat Friso en Mabel hem hadden voorgelogen, heeft Beatrix haar premier alle hoeken van Paleis Soestdijk laten zien. Vandaar ook het blauwe oog dat Balkenendes tronie sierde in de week na de bekende persconferentie die het einde van Friso's ambities om koning te worden betekende.Die zondag hing hij huilend aan de telefoon.
"Oh Max", jankte hij, "het was zo erg. Ik dacht dat ik het goed gedaan had. Klus geklaard. Respect hersteld. Maar ik zag al dat het mis was toen ik binnenkwam. Normaal loopt ze me tegemoet. Nu bleef ze zitten. Met haar rug naar me toe. Ik dacht: o jee JP. Dat gaat niet goed. Dat is duidelijk. Toen draaide ze zich dreigend om. "Majesteit", probeerde ik nog. Maar ik kon mezelf niet eens bij voorbaat verontschuldigen. "Wij zijn diep teleurgesteld", zei ze. En toen stond ze op. En begon ze me de kamer door te meppen. Ze gebruikte zelfs een drie-armige kandelaar. Op een gegeven moment haalde ze een pook uit de openhaard. De pook had in het vuur gelegen. Dat was duidelijk. En ze drukte die pook op mijn onderrug. Het siste helemaal. Ik kon mijn brandende vel ruiken. "Hiero miezerig ventje", schreeuwde majesteit, "dat zal je leren ons zo voor schut te zetten. Wij zijn weer eens het mikpunt van spot, terwijl jij dat zou moeten zijn." "Het spijt me zo", zei ik. Het spijt me zo. Ik zoek respect. Normen en waarden. Debat. Openheid. Dat is duidelijk. Dat is toch duidelijk, Max?"
"Ja Jan-Peter", zei ik, "dat is duidelijk. Rustig maar. Alles komt goed." En ik praatte rustig op hem in en aan het eind van ons gesprek was hij weer een beetje opgevrolijkt en zei hij dat hij het respect ging herstellen. En aldus geschiedde.

Jan-Peter had in het bad plaatsgenomen. Met een sponsje spoelde ik zijn onderrug schoon. Heel voorzichtig probeerde ik ook de brandwond schoon te maken. Jan-Peter huilde zachtjes na. "Het komt wel goed, Jan-Peter", zei ik en streek rustgevend door zijn haar. Maar het kwam niet goed en het zal nooit goed komen. Zo is dat met alles.

Posted by molovich at 11:21 PM CET
Updated: Thursday, 13 November 2003 12:30 PM CET
Post Comment | View Comments (5) | Permalink

Thursday, 13 November 2003 - 5:14 AM CET

Name: Frozen
Home Page: http://www.frozen-solid.nl

Hahaha ik zie het al voor me, dat arme kind die de zijn reet niet zelf kan afvegen hehe :)

Thursday, 13 November 2003 - 9:32 AM CET

Name: GDB
Home Page: http://gdb.skynetblogs.be

Euh, mijn waarde Molovicius, ik krijg geen foto op m'n scherm. Alleen van die rare vierkantjes met kruisjes. Kan jij dat verhelpen?
En heb jij last van hetzelfde op mijn site? Ik bedoel: krijg jij mijn foto's op het scherm?
Het moge duidelijk zijn: gdb is geen techneut. Misschien ligt het gewoon aan het feit dat jij met Apple werkt en ik met die andere klootzakkerij.
Anyway,
laat me wat weten, he? Ik zou graag de bijhorende foto's te zien krijgen.
Groetjes,
GDB

Thursday, 13 November 2003 - 12:36 PM CET

Name: GDB
Home Page: http://gdb.skynetblogs.be

Ok, alles kits, MJM.
Tx.

Friday, 14 November 2003 - 1:42 AM CET

Name: CiNNeR
Home Page: http://www.cinner.com

Die Max. Wie kent hij niet, zou je zeggen. De dagen gevult met het coachen van grote en kleine persoonlijkheden. Niemand weet hoe oud hij is, de verhalen doen honderden jaren vermoeden. En nou heeft JP hem ook nog aan de haak geslagen. Max Max, denk eens aan jezelf jong.

Saturday, 15 November 2003 - 8:20 PM CET

Name: Bart
Home Page: http://www.bartook.blogspot.com

Wat u toch al niet voor het vaderland over hebt.
Hulde.

View Latest Entries