Make your own free website on Tripod.com
LINKS
ARCHIVE
« July 2005 »
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
You are not logged in. Log in
Friday, 29 July 2005
Leven en werk van Mohammed B. en Adolf H.: een wetenschappelijke vergelijking
Topic: muziekhistorie

Mohammed B. poseert voor de hoesfoto van zijn eerste single,
het weinig succesvolle 'Ik mis m'n geit'.


Het leven en de carriere van de bekende hiphop-artiest Mohammed B. vertonen opmerkelijke overeenkomsten met die van de legendarische protestzanger Adolf Hitler, wiens groepen The Amazing Headaches, Die Braunhemden en Die Nazi's eind jaren '30, begin jaren '40 grote delen van Europa veroverden. Tenminste, dat zegt de invloedrijke pophistoricus Drs. Arend-Jan Singalong in een gesprek dat ik met hem had naar aanleiding van de levenslange gevangenisstraf die Babyface B. boven het hoofd hangt vanwege diens controversiele hitsingel 'In Bloed Gedoopt', eenmalig ten gehore gebracht in een rechtstreekse battle met die andere rapper, wiens compromisloze kijk op de muziek inmiddels massaal navolging vindt maar zelden geevenaard wordt: wijlen Fat Pig Theo.

De hemel huilt hard op deze maandagochtend als Drs. Singalong in een monoloog van anderhalf uur zijn visie uit de doeken doet. "De overeenkomsten tussen de twee", zegt hij terwijl hij wat vuil uit zijn oorschelp schraapt, "vallen eenvoudigweg niet te ontkennen. Het is een combinatie van overeenkomende karakters en overeenkomende levens die hebben geleid tot een zelfde radicale visie op muziek. Een visie die gekenmerkt wordt door een allesoverheersende haat jegens het jodelen. Waar die haat precies vandaan komt, valt moeilijk te achterhalen. Zowel Hitler als Mohammed B. verkeerden tijdens hun jeugd in kringen waarin het dissen van jodelaars een populaire bezigheid was, maar van beiden was niet te voorspellen dat hun haat tot zulke gigantische proporties zou uitgroeien. Het is bekend dat de dokter die Hitlers moeder op haar sterfbed heeft begeleid een verwoed jodelaar was. Er wordt wel eens beweerd dat Hitler die dokter de dood van zijn moeder heeft verweten en dat zijn haat daar zijn oorsprong vond. Maar dat zijn slechts speculaties."

De doctorandus neemt een slok van zijn Rivella Light en vervolgt: "De vroegtijdige dood van hun moeder is overigens wel een belangrijke schakel in het radicaliseringproces van zowel de jonge Adolf als Mohammed. Beiden waren namelijk extreme moederkindjes, moet u weten. Het wegvallen van hun moeder betekende voor beiden het wegvallen van de zin van het bestaan. Ieder probeerde op z'n eigen manier deze leegte op te vullen. Hitler zocht zijn heil in het schilderen, Mohammed ging werken als vrijwilliger bij Eigenwijks, een organisatie van samenwerkende wijkbewoners van Slotervaart. Alleen, voor beiden gold dat ze hopeloos mislukten in het waarmaken van hun ambities. Hitler werd meerdere malen afgewezen op de kunstacademie, Mohammed moest lijdzaam toezien hoe het mede door hem opgezette jeugdhonk werd gesloten. Grote frustratie was het gevolg. Twee losers die opereerden in de marges van de samenleving en wier levens gedoemd waren tot onbeduidendheid. Totdat de wereldgeschiedenis zich met het zaakje ging bemoeien."

Doctorandus Singalong laat een dramatische stilte vallen, schuift zijn stoel aan, brengt zijn hoofd iets dichter bij de mijne en gaat op fluistertoon verder: "In de zomer van 1914 zet de grote Oostenrijkse glamrocker Franz Ferdinand een solo in die later onder de naam World War Part I zou uitgroeien tot een vier jaar durend project, waaraan alle grote namen uit Europa zouden deelnemen. Bij de totstandkoming van dit project speelde Hitler een kleine, doch voor hemzelf niet onbelangrijke rol als geluidstechnicus. En in september 2001 worden de hitparades bestormd door de invloedrijke doomhop-formatie The Base, onder de bezielende leiding van MC Osama. Hun hitsingel 'The Ballad of the Twin Towers' slaat wereldwijd in als een bom en raakt overduidelijk een snaar bij de gevoelige Mohammed B. Hij raakt onder de indruk van de boodschap die Osama uitdraagt. Langzaam maar zeker gaat Mohammed zich kleden en gedragen naar de richtlijnen zoals uiteengezet door Osama tijdens diens Afghaanse periode, toen hij een van de achtergrondzangers was in de invloedrijke band Mujahedien. Gevolg is dat Mohammed uitsluitend in witte jurken gaat lopen, zich een baard aanmeet en afstand neemt van zowel het vrouwelijk geslacht als van alcohol."

"En zo stuiten we op een volgende, zeer opmerkelijk overeenkomst tussen Hitler en B.: hun afkeer van drank en vrouwen. Uniek in een wereld waar seks and drugs normaliter een minstens even grote rol spelen als de Rock and or Roll. Voor Adolf en Mohammed telt overduidelijk alleen de muziek. Het zijn puristen. Mohammed B. gaat zelfs zover dat hij tijdens zijn optredens in het buurthuis eist dat er geen alcohol wordt geschonken en dat vrouwen de toegang wordt geweigerd. In wezen zijn ze aseksueel, net als die andere beroemde kindervriend: Michael Jackson. Met hem hebben zowel Adolf als Mohammed trouwens nog iets gemeen: een volledige afwezigheid van gevoel voor humor. Geen van hen is in staat te relativeren. Bovendien zijn ze altijd overtuigt van hun eigen gelijk. Vandaar ook dat ze tot zulke grote hoogten kunnen uitstijgen. Echter, het is ook de reden dat ze bekend staan als ?moeilijke artiesten?. Een bevrijdende lach was ver te zoeken in de nabijheid van Hitler en B. Ooit vroeg een roadie van Mohammed B. tijdens de soundcheck: "Trek eens aan mijn vinger." Mohammed B. deed dit, waarna de roadie een scheet liet die tot in de Staatsliedenbuurt was te horen. Volgens de verbijsterde toeschouwers van dit tafereel ging Mohammed door met het 1-2-3-test alsof er niks gebeurd was."

"Maar waar was ik?" Drs. Singalong wrijft met zijn rechterhand onder zijn kin, diep in zijn geheugen gravend. "Oh ja, de cruciale fase in beider levens. Ze lieten voorzichtig van zich horen. Hitler in optredens om en nabij Munchen, als lid van de N.S.D.A.P. (der Neue Shake Deine Arsche Posse) en Mohammed als tweede violist bij Da Hoffstad Group, een bont gekleurd doomhop-ensemble onder de even bezielende als geheimzinnige leiding van een Syrische MC. Echter, beiden hadden te maken met rivaliserende groepen die meer airplay kregen. Hitler moest concurreren met door Lenin and the Bolsjewists beinvloede Duitse Hardcore-formaties. En Mohammed B. werd van de hitlijsten gehouden door succesvolle artiesten als eerder genoemde Fat Pig Theo en L.A.H. (Liberals Against Hoofddoekjes), de succesvolle groep van Missy Ayaan en THFKAGW (The Haircut formely known as Geert Wilders). Hun door de jaren '80 geinspireerde New Wave viel zeer in de smaak bij grote delen van het Nederlandse publiek. Sommigen beweren dat Wilders enkel en alleen door zijn opmerkelijke kapsel zo populair is geworden, maar die hebben geen verstand van muziek."


De hoes van L.A.H.'s grootste hit, met het bekende meezingrefrein:
"I eat them for breakfast / I eat them for lunch / I eat them raw / HOOFDDOEKJES"


"Echter, het moment was rijp om toe te slaan. Beiden wisten dat ze niet langer mochten wachten. Hitler maakte in 1923 furore met de singel 'Coup (Soleil!)' en belandde in de gevangenis. Mohammed B. bracht eenmaal 'In Bloed Gedoopt' ten gehore en werd eveneens achter slot en grendel geplaatst. Het was toen dat de carriere van Hitler pas echt in een stroomversnelling kwam. Wat de toekomst voor Mohammed in petto heeft, valt natuurlijk niet te zeggen. Ik heb me in ieder geval wel laten vertellen dat hij momenteel een remix aan het maken is van een van Hitlers grootste successen, het conceptuele album 'Mein Kampf'. In de bewerking van Mohammed B. zal het 'My Jihad' gaan heten, hetgeen, zoals u ongetwijfeld weet, precies hetzelfde betekent."

Posted by molovich at 1:41 PM MEST
Updated: Monday, 1 August 2005 11:04 AM MEST
Post Comment | View Comments (1) | Permalink

Wednesday, 3 August 2005 - 10:11 PM MEST

Name: Kiers

Zo weinig van jezelf hebben dat je moet jatten van een ander, zo weinig eigen leven hebben dat je het leven van een ander moet nemen. Geen 70 maagden voor Mohammad Brouyeri, zo veel is duidelijk. Maar mag ik dan nu een liedje aanvragen voor Mohammad in de gevangenis in cellencomplex 645B?

Frank Zappa - Dumb All Over

Whoever we are
Wherever we’re from
We shoulda noticed by now
Our behavior is dumb
And if our chances
Expect to improve
It’s gonna take a lot more
Than tryin’ to remove
The other race
Or the other whatever
From the face
Of the planet altogether

They call it the earth
Which is a dumb kinda name
But they named it right
’cause we behave the same...
We are dumb all over
Dumb all over,
Yes we are
Dumb all over,
Near ’n far
Dumb all over,
Black ’n white
People, we is not wrapped tight

Nurds on the left
Nurds on the right
Religous fanatics
On the air every night
Sayin’ the bible
Tells the story
Makes the details
Sound real gory
’bout what to do
If the geeks over there
Don’t believe in the book
We got over here

You can’t run a race
Without no feet
’n pretty soon
There won’t be no street
For dummies to jog on
Or doggies to dog on
Religous fanatics
Can make it be all gone
(I mean it won’t blow up
’n disappear
It’ll just look ugly
For a thousand years...)

You can’t run a country
By a book of religion
Not by a heap
Or a lump or a smidgeon
Of foolish rules
Of ancient date
Designed to make
You all feel great
While you fold, spindle
And mutilate
Those unbelievers
From a neighboring state

To arms! to arms!
Hooray! that’s great
Two legs ain’t bad
Unless there’s a crate
They ship the parts
To mama in
For souvenirs: two ears (get down!)
Not his, not hers, (but what the hey? )
The good book says:
(it gotta be that way!)
But their book says:
Revenge the crusades...
With whips ’n chains
’n hand grenades...
Two arms? two arms?
Have another and another
Our God says:
There ain’t no other!
Our God says
It’s all okay!
Our God says
This is the way!

It says in the book:
Burn ’n destroy...
’n repent, ’n redeem
’n revenge, ’n deploy
’n rumble thee forth
To the land of the unbelieving scum on the other side
’cause they don’t go for what’s in the book
’n that makes ’em bad
So verily we must choppeth them up
And stompeth them down
Or rent a nice french bomb
To poof them out of existance
While leaving their real estate just where we need it
To use again
For temples in which to praise our god
(cause he can really take care of business!)

And when his humble tv servant
With humble white hair
And humble glasses
And a nice brown suit
And maybe a blond wife who takes phone calls
Tells us our God says
It’s okay to do this stuff
Then we gotta do it,
’cause if we don’t do it,
We ain’t gwine up to hebbin!
(depending on which book you’re using at the
Time...can’t use theirs... it don’t work
...it’s all lies...gotta use mine...)
Ain’t that right?
That’s what they say
Every night...
Every day...
Hey, we can’t really be dumb
If we’re just following god’s orders
Hey, let’s get serious...
God knows what he’s doin’
He wrote this book here
An’ the book says:
He made us all to be just like him,
So...
If we’re dumb...
Then God is dumb...
(an’ maybe even a little ugly on the side)

View Latest Entries