Make your own free website on Tripod.com
LINKS
ARCHIVE
« July 2005 »
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
You are not logged in. Log in
Monday, 18 July 2005
Sigur Ros

De Elfenkindjes van Sigur Ros. Links het begin van het concert, rechts niet.

Mocht het terrorisme hier nog eens de spuigaten gaan uitlopen, dan ga ik proberen om in IJsland asiel aan te vragen. Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt mij een aangenaam land. Hoewel er de laatste tijd wel erg veel autoverkeer is, gezien de autocommercials die er worden opgenomen.

De vraag natuurlijk is of ze mij daar accepteren. Want het lijken allemaal wel louter lieve elfjes die daar rondlopen, ik heb toch altijd het idee dat ze in het diepst van hun gedachten liever zoutzuur dan elfenstof over je heen strooien, mochten ze zich over hun schuchterheid durven heen te zetten.

Vorige week woensdag, terwijl buiten de mussen collectief van de daken vielen, zakte de temperatuur in Paradiso dankzij een magistrale Sigur Ros tot ver onder het nulpunt. Figuurlijk gesproken dan, want als ik eerlijk ben stroomde het zweet per gulpende liter van mijn voorhoofd. Of zou dat smeltwater zijn geweest?

Op de foto hierboven ziet u hoe het concert begon. (Het voorprogramma werd trouwens verzorgd door het strijkkwartet van Sigur Ros, dat bestond uit vier bosnimfjes die het nodig vonden om zagen te laten zingen, hotelbelletjes te laten tingelen en hun vioolklanken tot in de eeuwigheid te rekken, dat krijg je van dat verdomde eeuwige leven.) Sigur Ros kwam op achter een wit doorschijnend gordijn, zodat, als het licht erop stond, alleen hun silhouetten te zien waren. De zanger bleek ongeveer twee meter lang en zo dun dat hij verdween wanneer een sterke podiumlamp hem vol van achteren bescheen. Maar opzienbarender dan zijn verschijning was zijn stem: ijler dan de lucht boven de Breidamerkurjokull. De nummers begonnen meestal bedriegend rustig. Met een fijn kabbelend pianootje, een rustig deinend orgeltje, een licht melancholisch viooldeuntje of het kalme gebliep van een onderzee?r. In een zelfverzonnen taal bracht de zanger ons eerst onder hypnose waar het toeven was als in een geothermische bron. Vervolgens versterkten gitaren gestaag hun gejank, zwollen violen aan tot epische proporties en beukte de drummer harder en harder. Met keer op keer een brute, alles verpletterende en vergruizende vulkaanuitbarsting van geluid tot gevolg.

Sigur Ros is Godspeed You Black Emperor! op een overdosis valium. Overdonderend tot in elke vezel. Hoewel ik moest pissen als een incontinente eenhoorn schreeuwde ik na de toegift luidkeels om meer. Sigur Ros kwam tweemaal terug. Beiden keren om te buigen. Ze bewogen zich schuchter, nu ze zo vol in de spotlights stonden. Niet zo gek, want wie goed keek, zag op de achterwand van Paradiso de schaduw van hun flinterdunne vleugeltjes.

Posted by molovich at 5:22 PM MEST
Updated: Friday, 29 July 2005 4:39 PM MEST
Post Comment | View Comments (3) | Permalink

Friday, 22 July 2005 - 4:34 PM MEST

Name: Kiers
Home Page: http://www.bicat.net/archives/00000845.htm

Niet gek gevonden dat Paradiso in uw zoektocht naar 'aan te bevelen Amsterdamse horeca etablissementen', die godnakende muziektempel waar ik altijd met een stijve piemel naar binnen loop en immer stoned naar buiten kruip. Of wordt gedragen, want dat is pas de echte morfine.

Saturday, 6 August 2005 - 10:27 PM MEST

Name: Kika

Ojee.
Sigur ros.
Dat knoestig paard , ik zou je er graag m'n mening over geven.
Maar weet je ;
het is me nog nooit gelukt een hele cd te beluisteren.
(Niet dat het slecht is hoor , ik heb enkel de neiging om bij zachtklinkende stofzuigers in slaap te vallen)
achja.
Ik ben dan ook zo benieuwd hoe het einde van hun platen klinkt.Ik stel mij daarbij de vraag ;
zou ik ook juichen voor meer?
Zou ik mijn goddelijke blaas doen ontploffen?
Of zou ik de volgende dag wakker worden wanneer iemand me wakker maakt bij het opkuisen van bekertjes?

Tuesday, 20 November 2007 - 10:43 PM CET

Name: "bern"
Home Page: http://www.music-city.org//Heima-459091/

so fantastic!! see also http://www.music-city.org//Heima-459091/

View Latest Entries